Wat is Inbound Marketing eigenlijk?

Inbound Marketing trekt klanten aan door relevante en waardevolle content aan te bieden. De content is niet storend, zoals bijvoorbeeld e-mail spam of koud bellen dat wel kunnen zijn. Door met het creëren van content bijvoorbeeld problemen van de potentiële klanten op te lossen, worden potentiële klanten aangetrokken. Inbound Marketing heeft als eerste doel het verhogen van de bezoekersaantallen om vervolgens het aantal leads te verhogen. De progressie die je boekt is meetbaar, waardoor de waarde van marketing aangetoond kan worden. Zo kun je de brug tussen marketing en sales slaan door leads aan te leveren en zichtbare resultaten te boeken.

Voordat het Inbound Marketing proces van start kan gaan worden de persona’s van potentiële klanten en klantreis beschreven. De persona’s en klantreis worden beschreven zodat content kan worden ontwikkeld voor de juiste persoon in een bepaalde fase van zijn inkoopproces. Door persona’s op te stellen, kunnen marketeers hun potentiële klanten beter begrijpen. Bij het opstellen van een persona is het van belang wie de kopers zijn, wat zij willen bereiken, welke doelen zij hebben, hoe zij denken, hoe zij kopen en waarom ze een bepaald product kopen.

Door de klantreis van de potentiële klanten te begrijpen, kan content worden ontwikkeld die meer gepersonaliseerd is naar de fase waarin de potentiële klant zich bevindt. De klantreis bestaat uit drie fases: bewustwording, overweging en besluit. In de bewustwordingsfase formuleren kopers hun uitdagingen of kansen. In de tweede fase overwegen ze verschillende opties om deze uitdagingen aan te gaan of de kansen te benutten. Tenslotte gaat de potentiele klant hopelijk over tot de aankoop. In deze fase is het van belang welke criteria de koper belangrijk vindt en welke factoren nog meer van belang zijn op zijn aankoopbeslissing. Nadat de persona’s en klantreis zijn beschreven kan het Inbound Marketing proces beginnen. De vier stappen van het Inbound Marketing proces zorgen ervoor dat een onbekende verandert in een promotor.

Aantrekken

De eerste stap in het Inbound Marketing proces is het aantrekken van bezoekers. Niet iedere bezoeker hoeft aangetrokken te worden, alleen de juiste bezoekers. Om de juiste bezoekers aan te trekken moet content worden gecreëerd voor de persona’s in de eerste fase van de klantreis. Door relevante content te creëren worden de juiste bezoekers aangetrokken, doordat kopers zelf opzoek gaan naar informatie die zij nodig hebben in hun aankoopproces. Met behulp van advertenties kun je de juiste bezoekers natuurlijk ook een duwtje in de goede richting geven. Het maken van een contentplan is een belangrijke stap om meer structuur te creëren voor het aantrekken van kwalitatieve bezoekers.

Converteren

Vervolgens moeten de bezoekers omgezet worden in leads door hun contactinformatie te bemachtigen. Een e-mailadres is het minste dat aan contactinformatie verzameld moet worden. De bezoeker geeft niet zomaar zijn informatie; hij wil daar iets voor terug. Om dit te bereiken moet downloadbare en waardevolle content beschikbaar worden gesteld in ruil voor contactgegevens. Voorbeelden van deze downloadbare content zijn whitepapers, templates, case studies, checklists of tools om gegevens te berekenen. Met deze content kun je verder de diepte in op de onderwerpen die je in de blogs al geïntroduceerd hebt.

Binnenhalen

Als de leads binnenkomen moeten deze natuurlijk omgezet worden in klanten. Sales speelt hierin een belangrijke rol, maar marketing moet de potentiële klanten blijven voorzien van bruikbare informatie en tools. Marketing Automation kan hierbij helpen om kosten te besparen en processen te versterken.

Inspireren

De Inbound Marketing theorie draait om het aanbieden van waardevolle content voor de persona’s. Wanneer de order binnen is en de rekening betaald, betekent het nog niet dat de klant vergeten kan worden. De laatste stap in het Inbound Marketing proces is daarom het veranderen van klanten in promotors. Het uiteindelijke doel is het hebben van een vruchtbare langdurige relatie met de klant. Deze langdurige relatie wordt opgezet om relevant te blijven voor de klant en dat kan resulteren in nieuwe orders voor je business. Door in contact te blijven met de klanten kan achterhaald worden wat zij willen, zodat daarop ingespeeld kan worden. 

Waarmee ik je kan helpen

  • Kwalitatief verkeer verhogen
  • Leads identificeren
  • Conversieoptimalisatie
  • Geautomatiseerde opvolging

BM Upclose
Wilhelminastraat 69
2651DK Berkel & Rodenrijs

06-38080928
baukemuller@bmupclose.nl
KvK nr.: 72225858