Huisstijl ontwerpen: De basis van herkenbaarheid

Een goede huisstijl is de basis van herkenbaarheid. Met het logo als uitgangspunt, bepalen we kleurgebruik, typografie en vormelementen, om zo een compleet eigen huisstijl te ontwikkelen. Jouw huisstijl is een visuele weergave van je identiteit. Zo ontwikkel ik samen met jou je basis-huisstijldragers als briefpapier, visitekaartjes, enveloppen en bijvoorbeeld een e-mailhandtekening. Maar heb je andere zaken met voorrang nodig, dan werken we dit voor je uit in heldere visualisaties. Een huisstijl ontwerpen staat aan de basis van een sterk merk.

Basisregels in huisstijlontwikkeling

Tijdens het ontwikkelen van een goede huisstijl zijn er twee belangrijke regels waar wij altijd naar teruggrijpen:

 • De huisstijl geeft visueel weer waar het bedrijf voor staat.
 • Consistentie in de huisstijl is een must.

Met deze regels in gedachten gaan we vervolgens aan de slag met het daadwerkelijke huisstijl design.

Ontwerpen van huisstijl design

Bij de visuele vertaling van waar je merk voor staat komt het een en ander kijken. Denk hierbij aan:

 • Logo: het meest herkenbare element van de huisstijl.
 • Pay-off of een tagline: een tekstregel die ervoor zorgt dat de ontvanger direct begrijpt waar het logo over gaat en het merk voor staat.
 • Kleurgebruik: het is belangrijk dat de kleuren van je huisstijl passen bij het merk. Daarnaast zorgen wij voor een PMS, CMYK en RGB kleur zodat de kleur ook binnen andere huisstijldragers kan worden doorgevoerd.
 • Typografie: een lettertype zegt veel over je stijl en merkidentiteit. Sierlijk, strak, klassiek of modern bijvoorbeeld.
 • Stijlelementen: een huisstijl bestaat uit losse stijlelementen die bijdragen aan de herkenning van een bedrijf.

Ontwerp van huisstijldragers

Tijdens de huisstijl ontwikkeling vertalen we de huisstijl desgewenst ook naar je social media-accounts, of naar bijvoorbeeld fleetmarking (je wagenpark), drukwerk, bedrijfskleding, pandbelettering en bewegwijzering. Zo wordt de vormgeving van de huisstijl op consistente wijze in alle huisstijldragers doorgevoerd.

Huisstijlbewaking: huisstijlhandboek, stylesheet of online huisstijlwijzer?

Het belang van een goede huisstijlontwikkeling​

Om je houvast te geven bij de huisstijlbewaking, verzorg ik de realisatie van stijlbladen of een compleet huisstijlhandboek.Dat doen we desgewenst in fysieke vorm als overzichtelijke map, maar het kan ook via een online huisstijlwijzer. Zo kan iedereen met een inlogcode -overal ter wereld- beschikken over de bouwstenen van jouw huisstijl. Dit kan ook trouwens ook geregeld worden voor je bestaande huisstijl.

Consistentie is de sleutel voor een huisstijl design, dat weten we nu. Maar waarom is consistentie nu zo belangrijk?

 • Een consistente huisstijl zorgt voor herkenbaarheid bij de doelgroep
 • Een consistente huisstijl beïnvloedt de houding van je doelgroepen
 • Een consistente huisstijl draagt bij aan het merkimago
 • Een consistente huisstijl beïnvloedt niet alleen de houding, maar ook het gedrag ten opzichte van het merk.

Hulp nodig bij ontwerp van huisstijl?

Je bent bij BM Upclose aan het juiste adres. Ik help je bij het huisstijl design van visitekaartjes, enveloppen en briefpapier, maar ook sta ik voor je klaar bij de volledige huisstijl ontwikkeling over diverse andere communicatiemiddelen. In de designs komt je merk echt tot leven. Ik kan hier samen met jouw in-house professionals invulling aangeven. Daarnaast werk ik samen met een netwerk van echte vakidioten. Grafische types die in vormen en lijnen denken. Ze creëren huisstijlen en kunnen deze doorvoeren in allerlei middelen. Als de huisstijl staat, is het tijd de toolkit te vullen. Van websitedesign tot brochures en van personeelsmagazine tot beursmiddelen, het is met mij als project manager in goede handen.

BM Upclose
Wilhelminastraat 69
2651DK Berkel & Rodenrijs

06-38080928
baukemuller@bmupclose.nl
KvK nr.: 72225858